Kinderboerderij Skik Hoogkarspel

Weblog waarin nieuws en foto's worden gepubliceerd om belangstellenden te informeren over de Educatieve Kinderboerderij Skik in Hoogkarspel.

maandag 20 mei 2013

Het Brandrode Rund




Skik heeft sinds vrijdag 17 mei twee kalveren van dit bijzondere ras.
Brandrode Runderen zijn egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, met name aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam ‘brandrood’ ontstaan.

Brandrode Runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor de mensen, wat hen goed hanteerbaar maakt. Ze zijn goed bestand tegen voederovergangen en wisselende weersomstandigheden. Het Brandrode Rund is sterk en sober, kan zich goed aanpassen en  blijkt redelijk winterhard. Daardoor kunnen ze het hele jaar door in de buitenlucht verblijven. De dieren zijn vruchtbaar, kalven gemakkelijk en  bezitten goede moedereigenschappen. In natuur-gebieden gehouden Brandroden zogen hun eigen kalveren. Er zijn echter ook enkele veehouderijen waar Brandroden als melkvee worden gehouden. 
Het Noordhollands Dagblad rapporteerde
Rondje fotograaf op het terrein.


De officiĆ«le overhandiging op 26 mei 2013. 

Geen opmerkingen: