Kinderboerderij Skik Hoogkarspel

Weblog waarin nieuws en foto's worden gepubliceerd om belangstellenden te informeren over de Educatieve Kinderboerderij Skik in Hoogkarspel.

Publicatie i.z. vereisten ANBI





educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel


Educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel heeft onder de naam Stichting Educatieve kinderboerderij Hoogkarspel een ANBI status ontvangen. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Het gevolg hiervan is dat u een gift aan ons (geheel of gedeeltelijk) van uw inkomsten- of vennootschapsbelasting kunt aftrekken. Voor de voorwaarden kunt u kijken op www.belastingdienst.nl. Omdat wij als stichting door de ANBI status geen schenking- en erfbelasting hoeven te betalen komt uw gift geheel ten goede aan onze kinderboerderij en onze werkzaamheden. 

Over ons
Onze kinderboerderij is opgericht 22 september 2005. De officiële naam Stichting Educatieve kinderboerderij Hoogkarspel is gevestigd in de gemeente Drechterland. Na een lange tijd van samenwerken met de gemeente Drechterland, het verkrijgen van schenkingen en donaties van betrokken organisaties, particulieren, fondsen én door de inzet van veel vrijwilligers, is in 2009 de Educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel van start gegaan. Deze naam is tot stand gekomen na een oproep van een gepaste naam voor deze kinderboerderij. De naam “SKIK” is toen als meest originele naam gekozen en is bekend gemaakt tijdens het openingsweekend van 22-23 augustus 2009. SKIK komt uit het West-Fries en staat voor “plezier”. Dat past heel goed bij onze kinderboerderij, plezier voor iedereen: dier en mens, klein en groot. Het bezoekersaantal per jaar ligt rond de 7.500 (juni 2013).
Contactgegevens:
secretariaat/postadres: Trappel-end 39, 1602 GN  Enkhuizen
                                      telefonisch bereikbaar via: 0228-72 46 32
E-mailadres:                             kinderboerderij.hgk@gmail.com
Bezoekadres:                 Zanglijster 15, 1616 HE  Hoogkarspel
Website:                       www.kinderboerderijhoogkarspel.blogspot.com
(o.a. voor openingstijden, activiteiten, foto’s, enz. )
Overige gegevens:
KvK-nr.:                          37 12 07 00
IBAN:                            NL21 RABO 0104 8704 51
RSIN/fiscaal nummer:    8158.20.537

Missie
Onze missie is het bevorderen en stimuleren van het welzijn en het culturele en sociale leven van de inwoners van Drechterland en in het bijzonder van de inwoners van Hoogkarspel. Het gaat om volwassenen, jongeren en kinderen. Speciale aan-dacht is er voor mensen en kinderen met een fysieke en/of mentale beperking én ouderen.
Bevorderen van zelfwerkzaamheid doen we door ruimte te bieden aan ideeën en initiatieven van onze eigen vrijwilligers. Door kinderen en volwassenen te onder-steunen bij het zelfstandig verzorgen van de dieren en het onderhouden van de boerderij. En door nieuw te bouwen projecten met onze eigen vrijwilligers te realiseren.

Wat betreft de veestapel van onze kinderboerderij is er weloverwogen gekozen voor Nederlandse rassen. Het liefst oude of zeldzame huisdierrassen, met als doelstellingen:
  • Het publiek kunnen laten zien wat er zoal in het verleden op boerderijen in Nederland leefde.
  • Kinderen op speelse wijze kennis laten maken met “ons levend cultureel erfgoed”.
  • De verschillende rassen van de landbouwdieren laten ontdekken en het nut van deze dieren.
  • Een bijdrage leveren aan het raszuiver en in stand houden van oude, zeldzame Nederlandse huisdierrassen.

Om het bovenstaande te kunnen bereiken wordt er een streng beleid gevoerd in het binnenhalen van nieuwe dieren om zo de doelstelling van de kinderboerderij en de gezondheid van de huidige veestapel te kunnen waarborgen.

Onze missie op het gebied van educatie is vooral de kennisoverdracht over dieren(welzijn) met speciale aandacht voor zeldzame huisdierrassen, duurzaam-heid/milieu/Fairtrade en het bevorderen van respect voor natuur, dier en mens.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
·         Het beheren van een educatieve kinderboerderij te Hoogkarspel met bijbe-horende gebouwen en terrein.
·         Educatief aanbod richting scholen op allerlei gebied en voor elke leeftijds-categorie. (gerichte lessen, dierendag activiteiten, kinderboerderijweekend-activiteiten, Pasen-en Kerstmis) Ook vanuit het initiatief van particulieren, bedrijven en organisaties wordt een gepast programma geboden.(lezingen, excursies)
·         Creativiteitsbevordering: Eens per 2 weken komt een crea-groep bijeen die kennis & vaardigheden uitwisselen en gezamenlijk handvaardigheidsproducten maakt voor een goed doel (contact weeshuis in India). Verder het organiseren van workshops (kaarsen maken van bijenwas, vilten met wol, spinnen, weven e.d.), poppenkastvoorstelling, theater, knutselactiviteiten, kleurplatenwedstrijd, enz…
·         Het sociaal-maatschappelijk doel wordt verwezenlijkt door de onderlinge contacten, de contacten met de mensen in het dorp (o.a. is er alle dagen mogelijkheid tot een gezellig samenzijn in de kantine/schuur en in de zomerperiode elke vrijdagochtend koffiedrinken voor bezoekers), de betrokkenheid met andere verenigingen, zoals de Hengelsportvereniging ‘Klokkeweel’, de Zonnebloem, het IVN en De Heemtuin, Volkstuinencomplex  ’t Bouwtje, werkgroep Fairtrade gemeente Drechterland, de beide kerkgemeenschappen van Hoogkarspel: de r.k. parochie van de H. Laurentius en de Protestantse gemeente (kerstvieringen in samenwerking), de muziekverenigingen Dr. Nuijens en Concordia, kindercoach i.v.m. gedragsproblematiek van kinderen van de nabij gelegen brede school, door het Oranjefonds georganiseerde NL-DOET-dag en Burendag,  etc..  Contacten met zorginstellingen: SDG-Reigersdael via Werk In Ontwikkeling (WIO) voor verstandelijk beperkte mensen), De Kolk (dagopvang van mensen met een verstandelijke beperking), Zorgboerderij de Branderhoeve (woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking), ’t Noorderlandhuis + aanleunwoningen (Woonzorgcomplex Wilgaerden), appartementencomplex voor senioren.
Verder op regionaal niveau: stichting Rentree te Hoorn (re-integratieprojecten in West-Friesland, met als kerndoel  verzuim- en outplacementbegeleiding; de begeleiding van vrijwilligerswerk naar betaald werk), leerplichtambtenaren  van diverse gemeenten (kinderen en jongeren die geen scholing kunnen vinden om welke reden dan ook, vinden een dagbestedingsplek), Maatschappelijke Stages (MaS) vanuit het voortgezet- en middelbaar onderwijs, contacten via de het “Vrijwilligerspunt”  Hoorn (advies en cursusaanbod), de maatschappelijke beursvloer Westfriesland (contacten met organisaties die zich belangeloos inzetten voor SKIK) de Westfriese Uitdaging (organisatie die vraag en aanbod regelt voor vrijwilligersorganisaties), de Woningstichting ’t Grootslag Wervershoof (vanwege deelname promotieactiviteiten), Molen de Hoop Wervershoof(vanwege deelname promotieactiviteiten).
Contacten met landelijke organisaties, als: de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) (is onze kinderboerderij bij aangesloten), Stichting Zeldzame huisdierrassen (SZH), Vereniging Brandrode Runderen (o.a. vanwege het jaarlijks leasen van 2 kalveren), Wecycle (recycling van huishoudelijke apparaten), ZonZo (zonnepanelen), POMologische vereniging Noord-Holland (ter promotie van hoogstamfruitbomen), landschap Noord-Holland, enz.

VISIE
Wat willen we in de toekomst als organisatie bereikt hebben?
Door het vergroten van de betrokkenheid van mensen in het dorp en omgeving,
onze culturele, sociaal-maatschappelijke, educatieve- en creatieve functie in de gemeenschap van Drechterland en omgeving, willen we steeds professioneler onze organisatie runnen. Dit doen we door nog meer deskundigheid binnen te halen,
de kennis te vergroten van onze vrijwilligers, o.a. op gebied van dierenwelzijn, bestuurszaken en duurzaamheid (via cursusaanbod door Vrijwilligerspunt). En daarnaast willen we deze kennis uitdragen via educatie richting scholen en bezoekers.
We willen het raszuiver houden van diersoorten en het in stand houden van zeld-zame huisdierrassen én Nederlandse huisdierrassen nog méér gaan uitdragen. Zo mogelijk ook meedoen aan een fokprogramma (bijv. van het Nederlands landvarken).
We streven naar uitbreiding van onze veestapel met varkens, ezel of pony, en méér eenden- en duivensoorten. Deze dieren vragen ook om uitbreiding van onderkomens.
Daarnaast streven we naar uitbreiding van bijzondere landschapskenmerken als boerenlandhekken en een werkende windmolen, die de vijver voorziet van zuurstof-rijk water.

Langs welke weg gaan we die positie bereiken?
·         We staan open voor de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen op velerlei gebied zoals de vergrijzing, de werkeloosheid, integratie van mensen met een beperking op fysiek-en mentaal gebied, ondersteuning van inburgering van allochtonen en mensen met een psychische- of gedragsstoornis. Ook zetten we nog meer in op milieu-en duurzaamheidsontwikkelingen.
·         Door steeds te vernieuwen qua mogelijkheden van deze educatieve kinder-boerderij.
·         Door goed onderhoud aan de boerderij en het terrein te blijven plegen om een goede en milieubewuste uitstraling te behouden.
·         Door goed contact te onderhouden met de vrijwilligers en de bezoekers van kinderboerderij SKIK en steeds waardering te uiten naar iedereen die zich inzet op welk gebied dan ook.
·         Betrokkenheid in het dorp blijvend vormgeven via de website, de nieuwsbrief, het dorpsblad de rotonde, de regionale kranten, de vakbladen en andere media.

Het bestuur
Het algemeen bestuur bestaat uit, (januari 2014):
1.     mevrouw C.G.M. Braakman-Brieffies, voorzitter ( Karin)
2.    mevrouw F. Maring, secretaris (Frouwke)
3.    mevrouw Y. Kramer, penningmeester (Yvonne)
4.    de heer V.M. Bakker, bestuurslid (Vok)
5.    de heer J.G. van der Kroon, bestuurslid (Coen)
Beloningsbeleid
Stichting educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel heeft geen mensen in loondienst. Wel hebben wij een vrijwilligersbestand van rond de 80 volwassenen en een 30-tal jeugd vrijwilligers. De vrijwilligers, inclusief bestuurders, ontvangen géén vergoedingen, m.u.v. een vergoeding voor gemaakte onkosten m.b.t. de educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel..
 

1 Activiteiten
Wat betreft de uitgevoerde activiteiten periode: januari 2013 t/m oktober 2014, Overzicht activiteiten periode: januari 2013 t/m oktober 2014
2e  SKIK & financiën
SKIK verkrijgt haar inkomsten via:
  1. Subsidies: vanuit de gemeente Drechterland.
  2. Sponsoring: o.a. d.m.v. het SKIK adoptie- & donatieplan (zie voor
een toelichting: TOELICHTING  ADOPTIE- & DONATIEPLAN),  (spontane) giften en schenkingen in natura en in gelden (inclusief periodieke schenkingen)  door particulieren, organisaties, (o.a. Coöperatiefonds Rabobank Zwaagdijk-Oost, Stichting Autocross Venhuizen, Woningstichting Het Grootslag, Diaconie van de Protestantse gemeente, landschap Noord-Holland enz.) en bedrijven.
  1. Erfstellingen en legaten.
  2. Overige inkomsten: vanuit landelijke organisaties, als het Oranjefonds (NL-Doet en Burendag) en het Fonds Verstandelijk gehandicapten (door o.a. het organiseren en uitvoeren van de jaarlijkse collecte in Hoogkarspel), vergoeding Maatschappelijke Stages (MaS) en inkomsten door georganiseerde activiteiten in SKIK.
 Financiële jaarstukken educatieve kinderboerderij SKIK Hoogkarspel:
·         Exploitatiebegroting 2013 
·         Balans Winst en verlies 2013
·         Exploitatiebegroting 2014

Geen opmerkingen: